Efficiëntie en hoge prestatie voor printcontroleNieuws en beurzen laatste inspectie technologieën en trends - EyeC Benelux nach oben

Efficiëntie en hoge prestatie voor printcontrole

Dankzij de Proofiler van EyeC neemt de kwaliteitscontrole van verpakkingen bij Fabre Dermo-Cosmétique slechts 5 minuten in beslag in plaats van 45. Als derde grootste Frans farmaceutisch labo is Pierre Fabre een pionier in huidcosmetica. Meer dan de helft van de omzet wordt in deze branche gehaald, in 2014 was dit 1,148 miljoen euro (62% werd behaald op de internationale markt). Het productgamma bestaat uit zeven merken: naast het bekendste, Avène, heeft het ook de merken Klorane, Ducray, A-Derma, René Furterer, Galénic en Elan­cyl.

Cosmetica worden geproduceerd volgens dezelfde richtlijnen als geneesmiddelen

De huidcosmeticaproducten van Pierre Fabre worden geproduceerd in fabrieken in Frankrijk die ook de toelating hebben om medicijnen te produceren. Een uitgebreide kwaliteitscontrole is hier de hoogste prioriteit. Dit geldt ook voor het centrale magazijn in Castres, op enkele kilometers van Soual waar meer dan 4000 verpakte units worden opgeslagen en gecontroleerd en vervolgens verdeeld in een gebied van 20000 m2. Nicolas Mouqout, hoofd van het kwaliteitscontrolelabo, is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole ter plaatse. Hij wordt bijgestaan door een team van 10 inspecteurs die elk aspect van de verpakking controleren: zuiverheid, functionaliteit en teksten, logo's en grafische elementen. Nog geen jaar geleden werden teksten en grafische elementen nog handmatig gecontroleerd – een complexe, vervelende en vaak uitputtende taak. 

Zwakke punten van handmatige controle

“Het risico van handmatige controle”, zegt Nicolas Mouquot, “is dat de technicus sommige fouten uit gewoonte corrigeert.” De enige manier om deze manier van onbewuste correcte te voorkomen is maximale concentratie. "Daarom mogen onze technici dezelfde soort verpakking nooit twee keer controleren." Bovendien zijn sommige fouten nauwelijks zichtbaar voor de mens. "Bij sommige afkortingen is er slechts een letter verschil. Als een product een foutief teken bevat dat overeenkomt met een bestaand, valt dit moeilijk op te merken." Veiligheidsaanwijzingen zijn een heel gevoelige materie. "Hier wijzigt informatie het vaakst. Het risico op een layoutfout is hoog." Jammer genoeg valt het niet altijd eenvoudig op te merken dan een gewijzigde tekst plots is verdwenen achter een grafisch element of een streepjescode.

Snellere reactie vereist

Naast deze complexe kwaliteitsvereisten moeten controleurs ook steeds sneller werken. "In de loop van enkele jaren is het productievolume met 30% toegenomen." Bij Pierre Fabre worden de controles uitgevoerd voor de producten naar de fabrieken worden gestuurd. Prioriteiten worden bepaald volgens het productieschema. "Een vertraging bij de controle kan stilstand van de productielijnen tot gevolg hebben." Nicolas Mouquot is op zoek gegaan naar een geautomatiseerd printcontrolesysteem om de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Het laboratorium heeft de hoogst scorende systemen op de markt getest: "We hebben testen ontworpen om de systemen voor alle soorten verpakkingselementen die gecontroleerd moeten worden, te controleren: etiketten, vouwdozen, bijsluiters, aluminium buizen en plastic buizen."

Kiezen voor de geautomatiseerde Proofiler van EyeC

Na deze evaluatie koos Pierre Fabre voor de EyeC Proofiler 400 Enhanced. Dit systeem dat is uitgerust met een functie om braille en streepjescodes te controleren, zorgt ervoor dat proefdrukken gescand en automatisch gecontroleerd worden met het overeenkomstige PDF-bestand. Na enkele seconden worden de verschillen zichtbaar - prepressfouten en printfouten - en de gebruiker moet deze evalueren. Het programma zorgt vervolgens voor een uitgebreid inspectierapport. Nicolas Mouquot legt uit: "Onze beslissingscriteria waren het gebruiksgemak van het systeem, de snelheid van de controle en de accuraatheid van de resultaten. Een ander argument in het voordeel van EyeC: "De Proofiler was heel snel klaar voor gebruik.”  De beschikbaarheid van Fabrice Hardouin, de Franse vertegenwoordiger van EyeC, en de eenvoud waarmee hij de ideale parameters voor EyeC bepaalde, hebben het verschil gemaakt.

Gebruiksgemak en efficiëntie

Wat Nicoals Mouquot en zijn inspecteurs het meest waarderen: "het gebruiksgemak van de EyeC Proofiler, het feit dat de software heel intuïtief is." De efficiëntie van de Proofiler is ook een belangrijk voordeel van het systeem. "De inspectie van bijsluiters op dun papier lukt bv. heel goed met de Proofiler. Andere inspectiesystemen hebben veel problemen met de transparante tekst op de achterzijde."

"Gewoon al de mogelijkheid om klachten over een foutief product dat zich reeds op de markt bevindt, te kunnen vermijden, maakt de investering rendabel." Het is echter moeilijk om het aantal klachten te voorspellen. "Om het terugverdieneffect te berekenen hebben we vooral rekening gehouden met de tijdswinst en ergonomica." Met de installatie van de EyeC Proofiler neemt de inspectie en bevestiging van de printkwaliteit van een verpakking slechts 5 minuten in beslag in plaats van 45. Door de software is de inspectie niet meer lastig voor medewerkers. “De technici voeren veeleisende taken uit zoals de verschillen evalueren en laten het repetitieve, lastige werk over aan de machine."

Tijdswinst, gebruiksgemak en veiligheid

“De Proofiler maakt de kwaliteitscontrole ook heel veilig – vooral bij teksten met niet-Europese tekens zoals Aziatische talen of Arabisch.”

Ten slotte is de relatie tussen het laboratorium en zijn leveranciers verbeterd en communiceren ze sneller. "Dankzij het uitgebreide inspectierapport wordt de accuraatheid van de resultaten heel duidelijk. Als we met onze leveranciers van mening verschillen over kwaliteit, hebben we overtuigend bewijs. Voordien moesten we foto's nemen, een document opstellen en het probleem omcirkelen om het te bewijzen. Nu is het inspectierapport opsturen voldoende."

In de loop van een jaar heeft de EyeC Proofiler meer dan 1490 inspectierapporten gecreëerd en de kwaliteit van meer dan 730 verschillende verpakkingscomponenten gecontroleerd. Pierre Fabre heeft zijn productiviteit verhoogd en heeft met EyeC een partnerschap gevonden dan voldoet aan zijn hoge vereisten. 

nach oben

Contact

nach oben
Inschrijven  Uitschrijven 
nach oben

Print of te delen pagina

Selecteer uw taal: