Maak uw drukwerk klaar voor de nieuwe Europese wetgeving inzake voedingsmiddelenNieuws en beurzen laatste inspectie technologieën en trends - EyeC Benelux nach oben

Maak uw drukwerk klaar voor de nieuwe Europese wetgeving inzake voedingsmiddelen

De meeste voedselverpakking moeten tegen eind 2014 aangepast worden om te voldoen aan de Europese Verordening inzake de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (FIC). Kwaliteitsbewuste bedrijven moeten oplossingen vinden om deze wijzigingen efficiënt te controleren en dure fouten te vermijden. Hamlet – met wereldwijde verkoop van chocolade, koekjes, snoepgoed, kauwgom en gebakjes – heeft voor de Proofiler Content van EyeC gekozen om deze uitdaging aan te gaan.

FIC is een van de belangrijkste uitdagingen in 2014. Het is ontworpen om voedseletiketten makkelijker verstaanbaar te maken voor consumenten en verenigt algemene voedsel- en voedingsinformatieregels in een EU-verordening. De meeste regels worden vanaf 13 december 2014 van kracht. Voedselproducenten hebben nog twee jaar om te voldoen aan de andere vereisten van FIC.

Alle verpakkingsstukken moeten aangepast worden

De manier waarop informatie over allergenen op de verpakking wordt weergegeven, is een van de belangrijkste aanpassingen. Onder de nieuwe regels wordt informatie over allergenen op alle voedselverpakkingen meegedeeld en in de ingrediëntenlijst opgenomen. Voor voorverpakt voedsel moeten allergenen in de ingrediëntenlijst gemarkeerd worden. Er werd ook minimale afmetingen voor het lettertype voor alle verplichte informatie op de meeste voedseletiketten vastgelegd. Er volgen nog meer wijzigingen zoals: verplichte informatie over voedingswaarde op voorverpakt voedsel, verbeterde datamarkering, etikettering van niet-voorverpakt voedsel, wijzigingen in de benaming van het voedsel.

Voor voedselproducenten zoals Hamlet hebben deze wijzigingen een grote impact. Deze Belgische producent van snoepgoed biedt sinds meer dan een halve eeuw een "zoete" ervaring aan zijn klanten wereldwijd. Hamlet, Cupido, Forum, B&C, Smart, Fun en Deco Fun zijn enkele heel bekende merken van het bedrijf. Het succes hiervan is in grote mate te danken aan de aantrekkelijke verpakking. Elke Van Pee, medewerker bij de afdeling verpakkingsplanning bij Hamlet, legt uit: "Al onze verpakkingen moeten aangepast worden. Dat komt overeen met meer dan 1.000 bestanden". Een titanenwerk.

Automatisatie: de sleutel tot succes

Tot nu toe controleerde het bedrijf het drukwerk handmatig. Drie medewerkers voerden deze taak uit. Om deze extra belasting aan te kunnen moest Hamlet een oplossing vinden om het revisie- en goedkeuringsproces te versnellen en te garanderen. Het werd snel duidelijk dat investeren in technologie de beste optie was. Elke Van Pee leg uit: "Jammer genoeg is handmatige controle niet 100% betrouwbaar. Het is moeilijk om de hele tijd geconcentreerd te blijven. Vooral als hij/zij hetzelfde bestand meermaals moet controleren. We waren ervan overtuigd dat het beter was om te investeren in een geautomatiseerd controlesysteem dan om iemand nieuw aan te nemen."

Voor Hamlet was het van belang om een heel accurate oplossing te vinden die een volledige inspectie uitvoert en die ook nog eens snel en gebruiksvriendelijk is. Het systeem moet zich vooral op de volgende aspecten concentreren. Ten eerste moet het wijzigingen in teksten controleren zoals wijzigingen eigenschappen of afmetingen van het lettertype. Ten tweede moet het wijzigingen in grafische onderdelen zoals logo's en uitgelijnde teksten (die vaak gebruikt worden voor ingewikkelde talen) controleren. En als klap op de vuurpijl moet het streepjescodes controleren en decoderen.

Accuraatheid en volledigheid: twee cruciale factoren

Met deze criteria in het achterhoofd testte Hamlet drie verschillende controlesystemen. Er was er slechts een dat volledig aan de vereisten voldeed: the EyeC Proofiler Content, de nieuwe oplossing van EyeC – specialist in drukwerk- en printinspectie. Elke legt uit: "De andere oplossing die we getest hebben, waren onvolledig. Dat is niet handig als je nog stukken van het drukwerk handmatig moet controleren. Bovendien werden enkele wijzigingen zoals tekst in het vet niet herkend".

De Proofiler Content van EyeC voldoet daarentegen perfect aan de criteria van Hamlet. "We hebben contact opgenomen met EyeC nadat een van onze drukkers dit heeft aangeraden", zegt Elke. "Het grootste voordeel van dit inspectiesysteem, voegt ze hieraan toe, is dat het tegelijkertijd teksten, grafische onderdelen en streepjescodes controleert." Op basis van nieuwe (gepatenteerde) technologie laat de Proofiler Content van EyeC toe om twee versies van een bestand snel en accuraat te vergelijken. Het is de enige oplossing op de markt die de volledige inhoud van drukwerk tegelijkertijd controleert. De inspectie is eenvoudig, snel en kan herhaald worden. Significante afwijkingen tussen de twee geïnspecteerde bestanden worden weergegeven voor evaluatie door de gebruiker en vervolgens opgenomen in een rapport.

10 keer sneller dan voordien

Na het enkele maanden gebruikt te hebben is Hamlet heel tevreden met de Proofiler Content van EyeC. Het systeem is heel enthousiast onthaald door de medewerkers. Ze appreciëren het enorm dat het heel gebruiksvriendelijker en"veel sneller dan handmatige controle is", benadrukt Elke. "Met de Proofiler Content van EyeC verloopt de controle gemiddeld tien keer zo snel dan voordien". "Het is sneller en accurater. Wat kun je daar op tegen hebben", voegt ze glimlachend toe.

In samenwerking met zijn leveranciers heeft Hamlet ook enkele aangeraden procedures ingevoerd om de kwaliteit te verbeteren. Nu sturen ontwerpbureaus en drukkerijen een onbeveiligde PDF naar Hamlet die vooral live tekst bevat als een drukwerkbestand gewijzigd wordt. Hoewel deze wijziging technisch eenvoudig te implementeren valt, drukten enkele drukkerijen hierover hun verbazing uit. Er waren echter slechts enkele telefoontjes naar EyeC nodig om hen te overtuigen van de wederzijdse voordelen.

Meer controle over drukwerkbestanden en kwaliteit

Het werken met eigen PDF-bestanden zorgt voor een sterke verbetering van de inspectieresultaten. Live tekst zorgt voor een grotere controle over wijzigingen dan uitgelijnde tekst. Op die manier kan de Proofile Content van EyeC complexe wijzigingen accurater analyseren en wordt aan de gebruiker de exacte oorsprong van die verschillen getoond.

Met de Proofiler Content van EyeC is Hamlet goed uitgerust om het enorme aantal wijzigingen in drukwerk te behandelen. Op die manier kan er tegen het einde van het kaar aan de nieuwe etiketteringsvereisten voldaan worden. Een bijkomend voordeel is dat Hamlet nu echter grotere controle heeft over het drukwerk dat het van zijn leveranciers ontvangt. Fouten kunnen in de cyclus sneller opgespoord worden dan ervoor en deze kunnen verbeterd worden voor het printen. Dit bespaart heel wat geld en tijd.

nach oben

Contact

nach oben
Inschrijven  Uitschrijven 
nach oben

Print of te delen pagina

Selecteer uw taal: